De Tipboek-serie: een reeks superhandige boeken over muziek en muziekinstrumenten. Handige boeken, met de nadruk op de praktijk. Leesbare boeken, met oog voor beginners, maar net zo interessant als je al jaren speelt – en zelfs voor profs steken er vaak nog wat uit op.

Het geheim
Het geheim achter de Tipboek-serie? Ze bieden je de gebundelde kennis en ervaring van twintig tot dertig experts, docenten en muzikanten. Met al hun verhalen naast elkaar weet je alles wat je weten moet, en je weet zeker dat het klopt. Niet voor niets werden er al zo’n 750.000 Tipboeken verkocht, in zeven talen!DE INHOUD IN VOGELVLUCHT
De meeste Tipboeken gaan over instrumenten. Ze vertellen je alles wat je over dat instrument wilt weten, met de nadruk op koop- en testtips, stemmen, afstellen en onderhoud.

Voor beginners
Elk Tipboek over een instrument heeft dezelfde basisindeling. In de eerste hoofdstukken, speciaal voor beginners bedoelde maak je kennis met de rol van het instrument en met de namen van de belangrijkste onderdelen. Je leest over hoe moeilijk het is om het instrument te leren spelen, over het belang van lessen en over oefenen, en er is een apart hoofdstuk gewijd aan de kosten: wat kost huur of koop, koop je nieuwe of tweedehands, en wat komen er voor verdere kosten bij? Ook interessant voor ouders van musicerende kinderen, waar ook nog een apart Tipboek voor bestaat!

Voor iedereen
Gewapend met de kennis uit die eerste hoofdstukken is de rest van het boek ook voor beginners goed te lezen. Het grootste hoofdstuk heeft altijd het instrument zelf als onderwerp. Je leert je instrument daarin zo goed kennen, dat je je bij de aankoop volledig op de klank kunt concentreren – en dat je vaak meer weet dan de verkoper.

Stokken, snaren, rietjes, vellen…
Daarna volgen hoofdstukken met vergelijkbare informatie over snaren, snoeren, stokken, bekkens, vellen, rietjes, strijkstokken, mondstukken en alle andere ‘losse’ onderdelen, die vaak heel belangrijk zijn voor de klank en de bespeelbaarheid van je instrument. Stemmen, afstellen en onderhoud om alles eruit te halen wat erin zit, is het belangrijk om te weten hoe je je instrument in conditie houdt, en wat je het best wel en niet zelf kunt doen.

Achtergrondinformatie
De laatste hoofdstukken uit deze Tipboek laten je in het kort kennismaken met de familie, de geschiedenis, de bouw en de bouwers van je instrument.

Meer weten
Verder biedt elk Tipboek je een overzicht van tijdschriften en boeken, adressen van websites en informatie over organisaties waar je terecht kan voor informatie over bijvoorbeeld muziekscholen en leraren, geluidsisolatie, verzekeringen of muziekverenigingen. Omdat elk Tipboek ook een naslagwerk is, vind je achterin bovendien een woordenlijst en een uitgebreide index, waarmee je alle vaktermen snel kunt opzoeken.

Extra
Als muzikaal extraatje hebben de meeste Tipboeken een compleet overzicht van grepentabellen (voor de blaasinstrumenten), akkoorddiagrammen (voor gitaar, piano en toetsen) of basisritmes (drums). De andere boeken bieden hoofdstukken met oefentips en tips om zonder zenuwen het podium op te stappen.

Theorie en kinderen
Tipboek Muziek op papier en Tipboek Muziek voor kinderen vertellen allebei een heel ander verhaal. Maar natuurlijk wel op dezelfde toegankelijke manier. En ook deze boeken helpen jou of je kind om het beste uit je instrument te halen.

Tipcodes
En tot slot hebben vrijwel alle Tipboeken hun eigen Tipcodes, waarmee je kunt horen wat je leest: korte geluidsfragmenten en filmpjes, als extra ondersteuning van de talloze illustraties in de boeken.